14-02-2019

7. Juni: Jonge moercontrole

Als imker kun je vier weken na de geboorte van de moer controleren of de nieuwe moer goed aan de leg is. Er kunnen zich een paar situaties voordoen, zoals:
  1. Ze heeft mooi vlakgesloten werksterbroed. Dit is meestal het geval. Toch zijn er uitzonderingen, die de imker voor een raadsel kunnen plaatsen.
  2. Zou ze uitsluitend bultbroed hebben, dan is ze onbevrucht gebleven en moet je haar vervangen. Dat bultbroed wijst dus op onbevruchte eitjes die in weksterbroed gelegd worden. De onbevruchte eitjes worden darrenpoppen en die passen gewoonweg niet in het darrenbroed.
  3. Vind je nog helemaal geen (open) broed, dan kun je een raam open broed uit een andere kast inhangen (ik noem dit de lakmoesproef) en dat na vier dagen controleren. Is de moer inderdaad afwezig dan vind je na vier dagen redcellen op dat raam. Wordt het raam met broed gewoon verzorgd dan moet je nog een week geduld hebben, de moer is nog niet zichtbaar aan de leg. 
  4. Tref je individuele cellen aan met bultbroed en vaak cellen met meerdere eitjes dan heb je te maken met eileggende werksters. Vanwege het ontbreken van de moer en het ontbreken van broed missen de bijen de feromonen, die de moer en het open broed afgeven. Dit gebrek aan feromonen activeert de eileiders van enkele honderden werksters en ze gaan eitjes leggen. Dit leidt tot niets want de eitjes zijn onbevrucht. Het beste kun je de bijen voor de andere kasten op enige meters afstand afschudden , zodat de werksters nog verder kunnen leven in de andere volken. De eileggende werksters blijven in het gras achter. 

In deze video zie je de gebruikelijke situatie, namelijk mooie vlakgesloten broed. 

 
Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.