26-02-2019

3. Medio april: het plaatsen van de tweede honingkamer

Medio april is het bij goede volken vaak al nodig om een tweede (halve of lage) honingkamer te plaatsen. Dit is uitsluitend het geval wanneer conform het voorgaande blogbericht de uitbreiding van het broednest onder de eerste broedkamer heeft plaats gevonden. Op dat moment hadden we ook al de eerste uitgebouwde honingkamer en het moerrooster geplaatst.

Bij mooi voorjaarsweer zal de dracht goed zijn en kan de eerste honingkamer na zeven dagen al voor vijftig procent of meer gevuld zijn. De tweede honingkamer moet bovenop de eerste honingkamer geplaatst worden. Deze mag voorzien zijn van kunstraat. Door de nieuwe bak bovenop te plaatsen, blijven de bijen ook 's nachts doorwerken in de eerste honingkamer en gaan de bijen door met de stapeling van honing richting de nieuwe tweede honingkamer. Dus niet de nieuwe honingkamer onder de eerste plaatsen, want dan verlaten de bijen de al deels gevulde honingbak.

Bij extreme drachten zoals op het koolzaad kan een derde honingkamer soms nodig zijn. Deze wordt geplaatst zodra de tweede honingkamer voor 50% of meer gevuld is. Deze ook weer bovenop plaatsen! In deze video zie je de controle van het broednest en het plaatsen van de tweede honigkamer. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.