28-02-2019

1b. Tweede helft maart: een vluchtige voorjaarscontrole

Meestal wacht je - indien daartoe geen aanleiding is - met de voorjaarscontrole tot eind maart of begin april. De eerste zonnige windstille dag met temperaturen in de richting van de 20 graden is zeer geschikt voor een uitgebreide controle en eventueel uitbreiding van het broednestgedeelte. Mocht je echter twijfelen aan de voervoorraad of aan de gesteldheid van de koningin, bijvoorbeeld omdat je nu al darren ziet rondvliegen, dan zoek je een moment om een snelle inspectie van het volk uit te voeren.  Bij 15 graden en gewapend met twee theedoeken om de openstaande kast af te dekken kun je dan een vluchtige inspectie uitvoeren. 

Je concentreert je bij een dergelijk inspectie op drie zaken: 

1. Tref je vlak gesloten broed aan op het eerste raam waarop zich broed bevindt? 

2. Zijn de buitenste kantramen niet beschimmeld vanwege het vocht tijdens de wintermaanden?

3. Heeft de kast nog tenminste twee volle voerramen? 

Het antwoord op de eerste vraag is bepalend voor de aanwezigheid van een goed leggende koningin. Tref je uitstuppelde gesloten broedcellen aan (zie foto), dan is de koningin hoogstwaarschijnlijk darrenbroedig geworden. Dat wil zeggen ze heeft geen sperma meer in haar spermablaas en legt dus onbevruchte eitjes waaruit alleen darren geboren kunnen worden. Zoek in dit geval de moer op en haal haar uit de kast en verenig dit volk met een ander volk door de bakken van beide broednesten op elkaar te plaatsen.  

Mocht je te weinig voer aantreffen, hang dan een vol raam over uit een volk, dat wel wat kan missen. Heb je drie of vier ramen voer, haal er dan één of twee weg voor andere volken. Mocht je kantramen beschimmeld zijn of heb je sluitblokken in de kast, dan kun je deze in de tweede helft van maart, wanneer er goede dracht is van de wilg vervangen door ramen met kunstraat. 

Plaats nooit meer dan 2 ramen met kunstraat tegelijkertijd en plaats het kunstraat altijd tegen het broednest aan, daar wordt het snel uitgebouwd tot mooi werksterbroed. Het volk moet uiteraard wel voldoende sterk zijn om deze uitbreiding aan te kunnen. Dat wil zeggen het volk moet wel zo'n 4 ramen broed hebben en zo'n 7 ramen of meer bezetten. Zo niet, dan beperk je de vervanging tot één raam kunstraat. 

Mocht de bezetting goed zijn, dan kun je nu tevens het bouwraam plaatsen. Dit raam plaats je altijd in de bovenste broedkamer en altijd op positie twee of negen (bij gebruik van tien ramen). Meestal kun je na drie weken het darrenraat uitsnijden en weer terughangen. 

Volken, die minder dan 5 ramen bezetten in maart, kunnen beter samengevoegd worden met een ander volk. Dit komt de vitaliteit van het volk ten goede. De uitbreiding van de kast met extra broedruimte of honingkamer(s) wordt in het volgende blogbericht over de maand april behandeld. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Reacties

 • Jos Snoek

  26-02-2020 om 20:23

  Hallo Ben,
  Is bij het samenvoegen van volken (boven of onder) bepalend waar de moer komt te zitten, of is de grootte van een volk bepalend. Je kan bijvoorbeeld een klein volk met goede moer hebben en een darrebroedige moer. Die laatste gaat er uiteraard uit, maar zet je dan het moergoede volk bovenop of onderop?

  Hallo Jos, in het prille voorjaar kun je je volken zonder voorzorgsmaatregelen combineren/samenvoegen. Je kunt ze in 1 BK samenvoegen door de ramen met broed tegen elkaar te hangen (niet mixen) of de bakken op elkaar te zetten. Ik zou er persoonlijk voor kiezen om het goede broednest in de bovenbak te houden, zodat de bijen tijdens de voorjaarsdracht de honing opslaan boven dit broednest, dus in de HK. Groet, Ben

 • Rick

  07-03-2020 om 08:03

  Hallo Ben,
  In het prille voorjaar kan je ook verschillende type volken samenvoegen? Buckfast met zwarte bijen?

  Ha Rick, het kan wel, maar pas op voor een stille wissel. Want de bijen hebben meestal door dat er een voor hen vreemde moer rondloopt. In een wissel in maart is desastreus. Je kunt beter wachten tot begin april. Want dan is het iets warmer, zodat je wekelijks naar eventuele wisselcellen kan kijken. Wegbreken en blijven wegbreken. Het helpt ook nog indien je eerst de vliegbijen laat afvliegen van het volk waarvan je de moer opheft. De vliegbijen zijn meestal de bijen, die de nieuwe moer 'wegpesten'. Groet, Ben

 • Arjan

  26-03-2020 om 16:05

  Ha Ben,
  In één van mijn volken kom ik geen broed en eitjes tegen. Blijkbaar is het volk moerloos, hoewel het eigenlijk ook heel rustig is. Wat kan ik nu het beste doen? Kan ik een raampje open broed uit een ander volk erin hangen zodat ze zelf voor een koningin zorgen? Groet, Arjan

  Arjan, het is nu nog net te vroeg voor een goede bevruchting over drie weken. Maar het rustige gedrag zou kunnen duiden op de aanwezigheid van een jonge wisselmoer.
  Dus een raampje broed inhangen, kun je inderdaad doen om de aanwezigheid van die jonge moer vast te stellen. Kijk dan over een week naar de aanwezigheid van redcellen. Vind je die, breek ze dan weg en hang een nieuw raam met open broed in. Hiermee win je een week en heb je wel grote kans op een goede bevruchting eind april.

  Mocht je geen redcellen aantreffen, dan moet je de niet leggende moer opzoeken en wegnemen en dan weer een raampje open broed inhangen of gewoon het volk verenigen met een ander moergoed volk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.