04-03-2019

0. Winterwerkzaamheden: raampjes voorbereiden en kasten kuisen

Raampjes voor honing- en broedkamers kun je kant-en-klaar kopen. Daar betaal je dan wel de hoofdprijs voor. Je kunt ook alles zelf doen of eventueel deelproducten, zoals bespannen raampjes inkopen. Raampjes zijn er in verschillende maten en vormen. De zijkanten zijn meestal recht, maar er worden ook raampjes geleverd met zogenaamde Hofmannzijkanten. Hoffmanzijkanten verbreden de zijlatten tot een raamafstand van 3,5 cm. De meest gebruikte raampjes in Nederland heten simplexramen. Dadantramen, die veel groter zijn, worden ook gebruikt. Je hebt hogere broedkamerramen en halfhoge ramen, die vaak honingkamerramen worden genoemd. De plaats in de kast bepaalt echter of er honing of broed in komt. 

Raampjes worden in de regel voorzien van kunstraat. Kunstraat wordt gemaakt van gerecyclede bijenwas. De kunstraat wordt als 'middenwand' in het raampje geplaatst. Om de kunstraat goed op zijn plaats te houden, worden de raampjes voorbespannen met dun RVS-draad.  Imkers, die zonder kunstraat op een volstrekt natuurlijke manier de bijen hun raat willen laten bouwen, kunnen een driehoekig latje aan de onderkant van de toplat bevestigen. Hiermee krijg je ook mooie recht uitgebouwde ramen. 

De bespanning van de RVS-draad moet horizontaal uitgevoerd worden. Aangezien honing en broed zwaar zijn, zou de raat bij een verticale bespanning onder invloed van gewicht en zwaartekracht naar beneden doorzakken. Om dit te vookomen, is een horizontale bespanning met 3 of 4 horizontale draden de beste oplossing.  Voor het bespannen moeten de losse onderdelen (latjes) van de raampjes nog in elkaar gezet worden met op iedere hoek een spijkertje van ongeveer 2 cm. 

In deze video zie je de montage van de ramen en het insmelten (vastzetten) van de kunstraat. 

Een andere winteractiviteit betreft het schoonmaken van lege, gebruikte kasten. Een bijenvolk kan ook dood gaan of je koopt een tweedehands kast. In beide gevallen is het goed om de kast aan de binnenkant te kuisen. Gebruik hiervoor een hete sodaoplossing van 60 gram soda per liter water en schrob de kast goed schoon, daarna afspoelen met schoon water. Houten kasten kun je eventueel ook schoon branden. 

De binnenkant van een nieuwe kast behoeft niet geschilderd te worden, dit bevordert het ademen van het hout en reguleert de vochthuishouding beter. Gebruik om zelf kasten te maken liever geen watervast verlijmd multiplexhout of betonplaat.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

 

Reacties

 • Bert Haver

  26-12-2019 om 12:47

  Ben, gebruik al jaren kasten van 18mm okoume naar volle tevredenheid. Randen goed behandelen met sealer en daarna enkele malen beitsen. Nadeel is wel het gewicht, het zijn geen kasten om mee te reizen.
  met groet Bert.

 • Bart de Haan

  13-02-2020 om 08:50

  Wanneer je de kunstraat op de onderlat zet, dan bouwen de bijen de ruimte aan de bovenkant dicht.
  Nu heb je aan de onderkant ruimte, die niet wordt dichtgebouwd.

  Bart, dat is ook precies mijn bedoeling. De onderkant van de raat is bestemd voor zwermcellen en om in de winter omheen te lopen naar de andere kant van de raat. Het is natuurlijk dat de onderste rand van het broednest raat is en geen houten lat. Groet, Ben

 • Maurice Scheltens

  23-03-2020 om 15:27

  Hallo Ben, ik had een aantal uitgebouwde BK raten buiten in de schuur opgeslagen omdat ik binnen, waar ik de lege HK ramen bewaarde geen ruimte meer had. Die buiten bewaard zijn zit nu schimmel op....
  Kan ik deze nog schoon krijgen en hergebruiken? Of is dit einde verhaal. Met groet Maurice

  Ha Maurice, waarschijnlijk waren dit al donkere raten? Als er echte draadvormende schimmel op zit, dan zou ik ze in de zonnewassmelter gooien. Een beetje grijze waas is niet erg. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.