Studieavond 'Varroa duurzaam te lijf'

Datum02-11-2018
Tijdstip20:30
PlaatsWestbeemster

 

Studieavond Noord-Holland: Ban de mijt! Varroa duurzaam te lijf. 

We hopen erop en doen ons best, maar de Varroa mijt is hardnekkig. De Brandpunt uitzending zette imkers aan het denken: bijen die zelf mijten in de ban doen, dat zou mooi zijn! Wil je de uitzending (nogmaals) zien, kijk dan via https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/oplossing-bijensterfte/ . 


De heer BartJan Fernhout komt hier op vrijdag 2 november 2018, rond 20:30 uur in De Kerckhaen te Westbeemster over vertellen. In een project van Arista Bees Research worden bijen ontwikkeld, die zelf de varroa destructor bannen uit het volk. Varroa resistente bijen zijn er al in de U.S.A. (Hawai) en in Europa. Welk voordeel kunnen de imkers in Nederland hierbij hebben? Stel je voor: nooit meer chemicalien in je kast, de bijen kunnen zelf de mijten uit hun broed verwijderen (Varroa Sensitieve Hygiene). Op Hawaii is het al zover dat de meeste volken, normaal aangepaard, niet meer hoeven te worden behandeld. In Europa is ook begonnen met het telen van onze eigen resistente variëteiten als Carnica, Buckfast en Zwarte Bij en de resultaten zijn hoopgevend. Een project in Noord Holland of elders in Nederland kan een extra impuls geven met een speciaal ingericht bevruchtingsstation voor het teeltprogramma. 

Meer info en aanmelden: https://noord-holland.bijenhouders.nl/actueel/show/2239  

Annemieke Timmerman, secretaris/voor informatie over NBV groep NH, 06-10981271, 
https://noord-holland.bijenhouders.nl/afdelingen 

 

« Naar overzicht