Lezing 'Bloembezoekende insecten' en honingkeuring

Datum05-11-2018
Tijdstip20:00
PlaatsLaren NH

‘Bloemzoekende insecten; hoe bevorder je deze’

Thema van de jaarlijkse honingkeuring

Maandag 5 november vanaf 20.00 uur

In de blokhut

Smeekweg 104, 1251 VK te Laren

De bladeren verkleuren en de bomen worden kaal. De immen gaan zoetjes aan in de winterstand. De laatste honing is geoogst. De hoogste tijd voor onze jaarlijkse honingkeuring: onze gezellige en feestelijke verenigingsavond, waarbij iedereen welkom is, juist ook niet-imkers!

 ‘Elk jaar is weer anders’ oordeelt keurmeester Bart Vos, ‘het werd mooi weer vóór de fruitbloesem zodat er eindelijk weer eens voorjaarshoning geoogst kon worden’. ‘De acacia’s hebben historisch lang en vol gebloeid terwijl de lindebloei door het warme weer te snel ging voor een goede oogst van de lindehoning en voor de heidehoning was de Zuid Franse zomer helaas te droog’ gaat hij verder. ‘Voor de keurmeesters is het altijd weer spannend wat de imkers gebotteld hebben’.

Verkiezing publieksfavoriet:

Het publiek vormt een panel om de lekkerste honing vast te stellen. Vaak is deze uitslag ook nodig om de winnaar na gelijke uitslag van de jurykeuring vast te stellen. Daarnaast is het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan!

Naast de imkerwedstrijd is er op de avond van de honingkeuring:

Presentatie  ‘Bloemzoekende insecten; hoe bevorder je deze?’

Begin september verscheen er in Amerikaanse media (nbcnews.com) een artikel met de titel ‘Bees are dying at an alarming rate. Amsterdam may have the answer‘. In dit artikel werd aangegeven dat overal ter wereld de solitaire- en de honingbij afnemen, maar dat deze in Amsterdam juist blijken toe te nemen. Een goede reden om Florinda Nieuwenhuis, stadsecoloog van Amsterdam met de bij als aandachtsgebied, uit te nodigen om wat meer te weten te komen over deze Amsterdamse aanpak. Wat kunnen we met dit gedachtengoed in Laren als bewoner en als gemeente?

De gemeenteraad van  Laren heeft in 2014 het bijenconvenant aangenomen. Onze vereniging is in overleg met de gemeente betrokken bij de boomfeestdag en acties met betrekking tot biodiversiteit. Op deze manier proberen we de bijenteelt te bevorderen in samenwerking met de gemeente. Dit jaar hebben we een brief gestuurd aan de gemeente waarin we vragen om bij-vriendelijk beleid vast te stellen en te borgen.

Presentatie bedrijfsmethode

We hebben veel nieuwe imkers in onze vereniging mogen verwelkomen dit jaar. Bij het praktisch imkeren is een bedrijfsmethode getest die veel structuur geeft aan het imkeren. Deze methode is op onze website te vinden: http://www.vbbnlarenblaricum.nl/Home/clubs/cursus-bijenhouden/imkermethode. Johan Calis zal deze bedrijfsmethode presenteren.

Tot slot uiteraard de uitslag van de honingkeuring! Waarbij in de verschillende categorieën prijzen worden uitgereikt en de winnaar van de avond de Bep Vos wisselbeker krijgt uitgereikt! We roepen onze leden en donateurs op om hun beste beentje voor te zetten bij het aanleveren van inzendingen voor onze jaarlijkse honingkeuring. Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring opdat de imkers zich bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing. Elke inzending krijgt een keuringsrapport. Honing inleveren op zaterdag 3 november bij de keurmeesters.  Andere bijen producten zoals mede, was en raathoning zijn natuurlijk ook welkom.

Tot  5 november!

Met hartelijke groet namens het bestuur

Johan Calis, 06-26158708, nfo@vbbnlarenblaricum.nl

 

« Naar overzicht