Studiedag NBV

Datum27-10-2018
PlaatsMerkelbeek

Meer informatie en aanmelden >

De studiedagen van de NBV sluiten in 2018 aan bij de brede aandacht die er voor bestuivende insecten is. Denk hierbij aan de Nationale Bijenstrategie die in januari ook door de NBV is ondertekend, de activiteiten van Nederland Zoemt en tal van regionale en lokale initiatieven om ons land bloemrijker maken. Tijdens de studiedagen wordt er aandacht besteed aan de leefomgeving van de wilde/solitaire bij en ruimte voor onze honingbij.

Programma

Het eerste deel van de ochtend houdt Pieter van Breugel in zowel Merkelbeek, als Breda en Boskoop een lezing over de solitaire bij. Voor Beilen is voor hetzelfde onderwerp Ivo Roessink van de WUR bereid gevonden om in te gaan op de plek die de honingbij inneemt in het landschap.

Het tweede deel van de ochtend gaat het over ruimte voor de honingbij in brede zin. Ben Som de Cerff zal in Merkelbeek en Breda dit onderwerp voor zijn rekening nemen. In Boskoop behandelt Wim van den Oord de standplaats van de bijenvolken. Bart de Coogaat in Beilen in op ontwikkelingen in huisvesting die imkers de bijen bieden.

Op alle locaties verzorgt het Bijkersgilde honingkeuringen, niet alleen de standaard onderdelen, zoals netheid van de pot en  etiket, komen aan bod, maar kan het HMF-gehalte, de geleidbaarheid en de optische rotatie worden gemeten. .

Na de lunch gaat het programma verder met allerlei workshops. Ter plaatse kan uit twee worden gekozen.

Locaties:

27 oktober Merkelbeek

3 november Beilen

10 november Breda

24 november Boskoop

« Naar overzicht