Honingkeuring afd. Dordrecht

Datum23-10-2018
Tijdstip20:00
PlaatsDordrecht

Op dinsdag 23 oktober houden wij onze jaarlijkse honingkeuring. Het Bijkersgilde komt onze honing keuren. Even als voorgaande jaren heeft deze avond een feestelijk tintje omdat we dan ook de diploma’s uitreiken aan de cursisten van de Basiscursus bijenhouden. Zij zijn bijna een jaar lang intensief bezig geweest om de kunst van het bijenhouden onder de knie te krijgen.

Of dat iedereen gelukt is hoort u op deze avond. Maar, wat is er leuker dan aan deze kers verse imkers te laten zien wat voor een mooie producten wij, met zijn allen, kunnen maken van Honing en was. Doe dus mee aan deze honingkeuring en neem je drie mooiste potjes mee.

Er kan ingezonden worden in de volgende klasse:

Klasse 1                Vloeibare honing

Klasse 2                Kristalliserende honing

Klasse 3                Gekristalliseerde honing

Klasse 4                Crème honing

Klasse 5                Heidehoning

Klasse 6                Heidemelange-honing

Klasse 7                Raatbroken in honing / Brokhoning

Klasse 8                Heideraat

Klasse 9                Zomerraat

Klasse 10             Bijenwas

Klasse 11             Kunstraat

Klasse 12             Wasfiguren

Klasse 13             Waskaarsen

Klasse 14             Mede

 

Bij honing moet de inzending bestaan uit drie gelijke inzendingen. Dus drie gelijke potten van minimaal 450 gram of drie gelijke stukken raat bij raathoning. Een inzending mede moet bestaan uit drie gelijke blanke flessen met een inhoud van 0,75 ltr. per inzending moet één pot of fles voorzien zijn van een etiket. 

Een inzending bijenwas en wasfiguren bestaat uit 1 wasblok of figuur. Een inzending waskaarsen bestaat weer uit drie gelijke kaarsen. Dat kunnen drie gedompelde kaarsen, drie gegoten kaarsen of drie kaarsfiguren zijn. De was inzendingen mogen niet gepatineerd zijn. 

 

Etiketeisen honing

Op het etiket moet staan:
De naam van het product. Er wordt alleen Nederlandse honing gekeurd dus moet op de pot ten minste Nederlandse honing staan. Daarnaast mag de aanduiding Raatbrokken in honing of Brokhoning worden vermeld. De soortnaam van de honing mag vermeld worden als de honing overwegend van de plantensoort afkomstig is. Bv. koolzaadhoning of lindehonig. De geografische oorsprong mag wel vermeld worden. Honing uit Dordrecht mag. Ergens anders op het etiket moet dan wel vermeld worden dat het Nederlandse honing is.

Gewichtsaanduiding moet vermeld worden op het etiket. Dit mag met gram of met g (zonder punt) gr mag niet. Dit is geen eenheid binnen het SI stelsel.

De naam en het adres van de imker. Dus naam, straatnaam, huisnummer, postcode en plaatsnaam.

Staat de imker ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan is de handelsnaam en de plaats van vestiging voldoende.

De productiecode. Een code waaraan de imker kan terugzoeken in zijn administratie wanneer de honing geoogst is en van welke stand de honing afkomstig is. Als de code op het etiket staat hoeft het woord code niet vermeld te worden. Staat de code op het deksel of bodem dan moet op het etiket een verwijzing staan. Bv. Code: zie deksel. De slingerdatum kan als code gebruikt worden.

Als laatste de houdbaarheidsaanduiding. Er zijn volgens de nieuwe regels twee houdbaarheidsaanduidingen mogelijk.

1) Ten minste houdbaar tot:

2) Ten minste houdbaar tot einde:

Dit moet volledig op het etiket vermeldt worden. Afkortingen mogen niet.

Als, Ten minste houdbaar tot, wordt gebruikt dan moet de datum vermeldt worden met dag, maand en jaar. Dit mag op verschillende manieren. De dag altijd met twee cijfer. 02 of 31 bv. De maand mag met twee cijfers of met letters. 08 of aug. of augustus. Het jaar mag met 4 of met 2 cijfers. 2019 of 13. 

Ten minste houdbaar tot einde: Dit geeft een korte datumaanduiding. Als de honing tussen de 3 en 18 maanden houdbaar is dan moet de maand en het jaar vermeld worden. Is de honing langer dan 18 maanden houdbaar dan is het vermelden van het jaar voldoende.

Voorbeelden: Ten minste houdbaar tot einde: augustus 2019 of aug. 19

Of: Ten minste houdbaar tot einde: 2020

Omdat onze honing vaak een houdbaarheid van twee jaar niet haalt raad ik af deze houdbaarheidsaanduiding te gebruiken. Het vochtgehalte van de honing geeft een indicatie van de houdbaarheid. Onze honing gaat gemiddeld een jaar mee. Ga voor de keuring aan de veilige kant zitten. Zet op het etiket bijvoorbeeld Ten minste houdbaar tot: 01-08-2019 dan zit je aan de veilige kant tenzij je een erg onverzegelde honing geoogst hebt.

Daarnaast mag extra informatie gegeven worden over het kristalliseren van honing e.d. Heel veel mag er echter ook niet vermeld worden. Echte honing, Natuur zuivere honing, Bijenhoning is allemaal niet toegestaan. Ook medicinale aanduidingen als “uitstekend tegen de verkoudheid” mogen niet. Ook gezondheid gerichte aanduidingen zoals  “rijk aan vitaminen, mineralen en enzymen mogen niet vermeld worden op het etiket. Dit mag alleen, als de hoeveelheid en het percentage van de dagelijks benodigde hoeveelheid in één portie of in 100 gram wordt vermeld. Dit kan alleen na een onderzoek van de honing. Dit is voor ons hobbyisten niet interessant.

Voor het etiket van Mede

De naam van het product met vermeld worden. Honingwijn mag niet. Mede is dus de juiste naam.

Het lang van herkomst moet vermeld worden. Even als de honing is het Nederlandse mede.

De naam en het adres van de producent. De inhoud in mag in liters, centiliters of in milliliters aangegeven worden. Dus: 750 ml, 75 cl, 0,75 l. Het alcoholpercentage in volumeprocenten. Bijvoorbeeld 12% vol. Dit moet wel kloppen. Op de fles moet een afvuldatum vermeld worden. De datum moet aangegeven worden met dag, maand en jaartal. Een houdbaarheidsdatum hoeft niet. Een productiecode moet weer wel vermeld worden. Als laatste moet op een fles mede alle ingrediënten vermeld worden die toegevoegd zijn. Dit kan op het zelfde etiket of op een apart etiket aan de achterkant van de fles. Bij de ingrediënten moet ook Nederlandse en de honingsoort(en) vermeld worden.

Er wordt gekeurd volgens het Algemeen Keuringsreglement herziende uitgave van 2011. Dit reglement is te lezen en te downloaden op de website van de NBV.

http://www.bijenhouders.nl/files/Honingkeuring/Keuringsreglement%202011%20met%20wachtwoord.pdf

Plak deze link in je web browser of klik op de website bij Zoeken het woord “honingkeuring” in.

Inleveren van de inzendingen vanaf een half uur voor aanvang van de avond. De avond begint om 20:00 uur. De imker met de meeste inzendingen met de hoogste score wint de “de Groot v. Eck bokaal. 

Reeweg Zuid 72B
3317 NH Dordrecht

Succes. 

Met vriendelijke groet,
Leo van der Heijden
Secretaris
www.facebook.com/NBVDordrecht/

« Naar overzicht