Lezing Frens Pries

Datum05-10-2018
Tijdstip20:00
PlaatsBeilen

 

Frens Pries lezing groep drenthe 5 oktober 2018

Bijenhouden zonder chemische varroabestrijding dankzij VSH gedrag bij bijen

Sinds midden jaren 80 hebben alle bijenvolken in Nederland last van de varroamijt. Deze mijt is de belangrijkste oorzaak van bijensterfte en slechte overwintering van volken. Door bestrijding met thymol, oxaalzuur en mierenzuur kan de imker de mijt onder controle houden. Maar dit is geen wenselijke, noch duurzame methode. Arista Bee Research, een West-Europese stichting, heeft volken geteeld die VSH (Varroa Sensitive Hygiene) gedrag vertonen en zo zonder chemische bestrijding zelf de mijt de baas kunnen. Deze teelt is echter zeer bewerkelijk en niet uitvoerbaar door hobbyimkers en niet rendabel voor beroepsimkers. Daarom is er onderzoek gestart naar de genen die verantwoordelijk zijn voor dit VSH gedrag met als doel een simpele DNA merker test te ontwikkelen. Met deze beoogde test hoeft de imker niet meer zelf de bewerkelijke selectie van VSH volken te doen. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een RAAK pro subsidie en heeft als partners: Arista Bee Research, Hogeschool Inholland, Van Hall Larenstein Hogeschool en Bejo Zaden. Talloze imkersorganisaties en andere betrokkenen ondersteunen het onderzoek.

In verband met de beschikbare ruimte in Beilen bij voorkeur aanmelding via: roel.l.broekman@gmail.com of 0522 451290

 Aanvang 20.00 uur en gratis toegang

Adres: Wilhelminaplein 4, 9411 PC Beilen

Telefoon: 0593 522 767

Provincie: Drenthe

 

« Naar overzicht