Cursus Medemaker

Datum23-06-2018
Tijdstip08:52
PlaatsDordrecht

 

Cursus Medemaker

De cursus Medemaker is bedoeld voor hen die van honing hun eigen honingwijn (mede) willen maken. Voorkennis over wijn maken of de imkerij is niet noodzakelijk. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 3 uur op de zaterdagmiddag. De cursus wordt gehouden in Dordrecht, Reeweg-Zuid 72 B.

Elke cursist gaat zelf 10 liter mede maken. Alle handelingen, vanaf het oplossen van de honing (mostbereiding) tot en met het bottelen, zal de cursist zelf uitvoeren. Daarnaast gaat de cursist zelfstandig most- en honing analyses uitvoeren.

Tijdens de cursus wordt veel aandacht aan de theorie besteed. In de eerste plaats de vinificatie van mede. Vinificatie is het geheel van proces en toegepaste technieken om een mede te bereiden. Behalve de vinificatie van mede komt ook de (bio)chemie ruimschoots aan bod.

Doel van de theorie en praktijk is om die vaardigheden aan te leren waardoor je als Medemaker zelfstandig een goede mede kan maken. Verder ben je na afloop in staat zijn om zelf nieuwe recepten te ontwikkelen.


Het onderdeel 'Proeven en keuren van mede' wordt gegeven door Siem Zwaard. Hier komen de basistechnieken van het mede (wijn) proeven aan bod.  Dit onderdeel wordt afgesloten met een degustatie. Hierbij staat de invloed van zuur, tannine en/of suiker op het smaakprofiel van mede centraal.

Deelname en kosten

Deelname aan de cursus kost 160 Euro. Dit is exclusief de aanschaf van de materialen die benodigd zijn om zelf tijdens de cursus mede te maken. De geschatte kosten hiervoor zijn circa 85 Euro. Hierbij wordt uitgegaan dat elke deelnemer zelf honing bezit. Indien dat niet het geval is dan kan eventueel via bemiddeling deze worden aangeschaft.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar L.T.M van der Heijden, e-mail nbv.dordrecht@gmail.com. Of naar Alexander Vogelaar, alexander@drievaandels.nl.

Bij een minimale groepsgrootte van 10 personen kan deze cursus doorgang vinden.

 

Cursusdata

Dag

Datum

 

Onderdeel

1

23 Juni 2018

Theorie

Vinificatie

2

7 Juli 2018

Theorie

Vinificatie en (bio)chemie

3

15 Sept 2018

Theorie en praktijk

Bereiding van de most

4

27 Okt 2018

Theorie en praktijk

Overhevelen van de grove gist

5

8 Dec 2018

Theorie en praktijk

Overhevelen van de fijngist

6

18 Mei 2019

Theorie en praktijk

Proeven en keuren van mede, inclusief degustatie

7

25 Mei 2019

Praktijk

Bottelen

 

Achtergrond lesgevers

Alexander Vogelaar

Achtergrond analytische chemie. Is ongeveer 21 jaar geleden begonnen met het maken van mede. Geeft vanuit het gezichtspunt van de chemie lezingen over het maken van wijn aan (hobby) wijnbouwers. Verzorgt voor imkerijverenigingen lezingen over het maken van mede.

 

Siem Zwaard

Jarenlang trekker geweest van de werkgroep Vinificatie bij een grote vereniging van (hobby) wijnbouwers. Heeft onder andere lezingen gegeven over wijn maken en voorkomen van problemen. Daarnaast proeverijen van wijnen (ook wijnen met gebreken) georganiseerd en geleid. Een cursusboek geschreven en is vraagbaak voor collega wijnmakers.

« Naar overzicht