Presentatie Bijen-app BEEP

Datum31-05-2018
Tijdstip15:30
PlaatsTilburg

 

Al jaren wordt er in imker-land gewerkt aan een goed bijen-volg-systeem …. 

In het begin ging het om een digitale versie van de oude ‘kastkaart’, met daarop de notities van de handelingen van de imker.

Sinds het app-tijdperk kijken de imkers nog verder, en wordt er nagedacht over verdergaande automatische meetsystemen. 

Met dank aan 'Elho Potterie' en ‘de stuurgroep Landbouw Innovatie NB’ is het ons gelukt om als eerste in Nederland een alles-omvattende-digitaal systeem te bouwen.

Op 31 mei willen wij onze bijen-app officieel presenteren. ‘Wij’ is de ‘stichting Beep'. (Zie info hieronder)

Onze digitale 'kast-kaart' draait al een behoorlijk tijdje op proef, en telt inmiddels 800 gebruikers.

Op 31 mei presenteren we onze digitale weegschaal, die we onder elke bijenkast kunnen zetten. 

Wie wil kan later andere technische hulpmiddelen aansluiten (bv. bijenteller = hoeveel bijen vliegen in en uit) .

In de afgelopen tijd is er door onze computermensen hard gewerkt aan het geheel. 

Nu is het zover dat we de eerste systemen officieel kunnen presenteren. 

Dat is dus op donderdag 31 mei, om 15.30  in Tilburg, op het bijenhuis bij Elho, Atlasstraat 11b

Graag willen wij u uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn.

 

Wat is Beep?
BEEP ondersteunt imkers bij het verzorgen van bijenvolken. Het is een bijenvolk registratie app aangevuld met betaalbare automatische monitoring voor bijenkasten. Met BEEP wordt de imkerwereld gemoderniseerd door het huidige papieren registratiesysteem te vervangen door een platformonafhankelijke webapplicatie. Door BEEP worden imkers beter en sneller geïnformeerd over de stand van hun bijenvolken. BEEP levert een grote bijdrage aan het behoud van onze natuur en ons verse voedsel, doordat er meer bijen blijven leven. Als laatste speerpunt worden alle gegevens systematisch vastgelegd in een uitgebreide internationale bijen-taxonomie, zodat de registraties ook interessant worden voor wetenschappelijke doeleinden.

Waarom deze app?
BEEP is een online systeem voor imkers en is online gekomen op 14 juli 2017. Het is een digitale versie van de papieren kastkaart. Omdat het een website en een app is, kun je er meer mee dan met een papieren kastkaart, bijvoorbeeld meerdere bijenstanden en bijenkasten op één plek beheren en informatie raadplegen en toevoegen waar je ook bent. Praktisch gezien betekent dit dat je het apparaat kan gebruiken wat je op dat moment voorhanden hebt, bijvoorbeeld je mobiele telefoon, laptop, desktop computer of tablet. De app werkt overal hetzelfde en de informatie is hetzelfde. Technologie biedt ook in het imkeren steeds meer mogelijkheden: de BEEP app zal op basis van jouw reacties verder verbeterd en uitgebreid worden. En de app is niet alleen een digitale kastkaart maar ook zal het mogelijk zijn gegevens van automatische metingen zoals bijvoorbeeld het gewicht van de bijenkast in te laden en te raadplegen.

Doelen
1. Modernisering van het imkeren: Imkers beter en sneller informeren over de stand van hun bijenvolken en meer data gedreven imkeren, zodat eenvoudige samenwerking tot stand komt en jonge mensen worden geïnspireerd tot imkeren.
2. Bijdragen aan het behoud van onze natuur
3. Gegevens systematisch vastleggen voor wetenschappelijke doeleinden

 

Inl.: Marcel Horck, Tilburgse stadsimkerij Beezzzz, 06-15258421, info@beezzzz.nl

Het Elho Bijenhuis (atlasstraat 11, Tilburg) is elke zaterdagmiddag geopend tussen 13 en 16 uur.

 

« Naar overzicht