Imkerdag, gerenommeerde sprekers, honingkeuring

Datum17-03-2018
Tijdstip11:05
PlaatsDeventer

Imkervereniging Deventer bestaat in 2018, 105 jaar! Ons 100-jarige bestaan hebben we uitgebreid gevierd maar ook dit jubileum willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom schrijven we op zaterdag 17 maart 2018 een keuring uitmet heel bijzondere keurmeesters, namelijk de cursisten van de cursus ‘Keurmeester Bijenproducten’die dit jaar in Deventer word georganiseerd door het Bijkersgilde.

De aanstaande keurmeesters hebben als examenopdracht het verrichten van de keuring die door de vereniging Deventer is uitgeschreven. Het gaat dan om het keuren van alle mogelijke bijenproducten, waaronder natuurlijk honing, maar ook bijvoorbeeld was, mede, propolis, of honinggebak. In totaal wordt er gekeurd in maar liefst 19 klassen.

Maar dat is nog niet alles!
We maken van deze dag namelijk een echte imkerdag, die voor alle bezoekende imkers meer dan de moeite waard zal zijn omdat we ook een aantal zeer boeiende sprekers hebben uitgenodigd!

Wat gaat er die dag gebeuren?

9.00 uur Inschrijven

KindCentrum Borgele (de locatie waar de keuring plaats zal vinden) is vanaf die tijd open. U kunt zich inschrijven bij de balie (KindCentrum Borgele vindt u in Deventer, Groenewold 186, 7414 CK. Er is in de buurt voldoende parkeergelegenheid).

9.45 Opening 

10.00 Lezing 1 door dr. Gerhard Liebig

dr. Gerhard Liebig  bekend van onder andere de Liebig dispenser houdt zijn  lezing over ‘Die drei großen Probleme der Völkerführung und ihre Lösung’ te weten: Schwärmen, Wassergehalt des Honigs und Varroabehandlung. Dr. Gerhard Liebig  is een boeiende spreker die in het Duits een voor iedereen begrijpelijk verhaal weet te vertellen. Ook voor wie niet van plan is aan de keuringen mee te doen dus zeer de moeite waard!

12.15 en 13.00 Lunchtijd

Tijdens de lunch hebt u gelegenheid om de keurende imkers aan het werk te zien en is er gelegenheid om ze vragen te stellen.

13.00 Lezing 2  door Albert Muller

Alberts lezing zal gaan over de fascinerende ontwikkeling van het begin van het bijenjaar. Uitmondend in het hoogtepunt…….de zwerm! En de betekenis die zwermen heeft voor de weerstand van de bij ten opzichte van varroa.

14.00 Lezing 3 door Klaas Sluiman

Veel imkers vragen zich af hoe ze hun honing het beste aan de man kunnen brengen. Een vraag die Klaas Sluiman gaat beantwoorden en die te maken heeft met kwaliteit, met prijs en met doelgroepen. Het lijkt zo eenvoudig, maar om de juiste prijs te bepalen moet je weten dat 1+1 niet altijd 2 is. Maar ook 3 kan zijn!

15.00 Pauze

15.15 Officiële afronding

Die bestaat uit de uitslag van de keuringen en de uitreiking van de oorkondes. Daarna volgt de diploma-uitreiking aan de nieuwe keurmeesters. Wij zijn verheugd u te kunnen vertellen dat de diploma-uitreiking gedaan zal worden door Annemarie Kamerling, projectleider bij Landschap Overijssel en medeaanjager van de Bijenbeweging Overijssel. Zij zal een korte toelichting geven over de Bijenbeweging.

Om 16.00 uur zal alles zijn afgerond.

 

Wat gaat deze dag kosten?

Voor het keuren van de bijenproducten vragen we geen vergoeding.

Voor het bijwonen van de dag zelf is wel een kleine vergoeding verschuldigd, te weten  € 10,-. Dat bedrag is inclusief koffie, thee e.d. en een lekkere lunch. Het wordt geïnd bij de entree van het KindCentrum.

In verband met de planning en de reservering van de lunch moet u zich van tevoren opgeven, uiterlijk 25 februari. Dat kan simpel via de link onderaan de uitnodiging.

Natuurlijk kunt u ook uw partner of introducees meenemen.

Voor degenen die iets willen laten keuren:
De keuring wordt afgenomen op zogenaamd lokaal niveau. De lat ligt dus niet te hoog. Op de site van het Bijkersgilde vindt u het regelement. http://www.bijkersgilde.nl/files/pdf/keuringsreglement2015.pdf.

De site is zelf ook leuk om te bekijken.

Niet schrikken van de omvang ervan, bij bestudering valt het wel mee. In de tweede helft van dit reglement staan de keuringsformulieren. Als u die bestudeert ziet u waar de keurmeesters op letten, dus waarop u ook kunt letten bij het klaar maken van uw inzending.

En hebt u nog vragen: stel ze gerust! Dat mag naar Hilbrand Meijer beehappie@me.com Hij zorgt dan de vraag op de juiste plek terecht komt.

Opgeven kan via deze link http://bit.ly/Imkerdag-2018

Graag voor 25 februari!

 

 

« Naar overzicht