Bloemen-, bijen- en honingfestival

Datum01-06-2013
PlaatsDeventer

Symposium 'Bij de tijd'. Imkervereniging Deventer organiseert ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een symposium over 'bijde tijds' imkeren. Van 09.45 tot 16.30 uur op Kerkplein 4, Diepenveen. Met o.a. lezingen van Theo Elzenga en Jeroen van der Sluis, een bloemen-, bijen- en honingfestival, kunst- en fototentoonstelling en de speciaal voor deze gelegenheid gedigitaliseerde Maro-film 'Bloemen en bijen' uit 1935. Info: www.imkersdeventer.nl

Lezing door Jeroen van der Sluis
inmiddels geen onbekende meer. Als docent nieuwe risico’s bij het Copernicus Instituut van de universiteit van Utrecht en gasthoogleraar aan de universiteit van Versailles kwam hij onlangs nog in het nieuws bij een uitzending van Zembla. Deze uitzending ging over bijensterfte in relatie tot het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw. Jeroen van der Sluis laat in zijn lezing aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken zien waar we op dit moment staan met onze honingbij en wat er inmiddels is onderzocht met betrekking tot de eff ecten van neonicotinoïden op de gezondheid van bijen en aanverwante insecten. Het geeft ons als imker zicht op waar we staan te midden van vele belangen en hoe we daarin zelf misschien keuzes moeten maken om de positie van de bij en onszelf als imkers te versterken.

Op 1 juni organiseert imkervereniging Deventer ter ere van haar 100-jarig bestaan een symposium over ‘bij’ de tijds’ imkeren.
Met onder andere: bijzondere bijenkasten, live muziek en zang, bijenkunst, verkoop van imkerbenodigdheden, honing en bijenvolkjes,
een fototentoonstelling, informatie, demonstraties en workshops, drachtplanten verkoop, een doorlopende fi lmvoorstelling
en lekker lunchen of koff ie met honingwafels of honingijs op het terras.

Theo Elzenga is hoogleraar Ecofysiologie van Planten aan de universiteit van Groningen en daarnaast praktiserend imker. Die combinatie maakt dat hij als geen ander een koppeling kan leggen tussen de wereld van de planten en die van de honingbij.
Bestuiving en bevruchting komen in zijn lezing dus zeker aan de orde, maar ook over de waarneming en het oriëntatievermogen van de honingbij kan hij boeiend vertellen.
Vergist een bij zich wel eens als het gaat om de afstandsbepaling tussen kast en dracht en wat neemt een bij eigenlijk allemaal waar tijdens een vlucht? Een biologieles? Zeker niet, maar wel een handvat om meer te begrijpen over het gedrag van bijen. De wijze waarop je daarna als imker naar je eigen bijen kijkt zal na deze lezing zeker veranderd zijn.

Programma

09:45 Inloop (programmaboekje afhalen en koff ie en thee in de pastorietuin)
10:15 Opening door Sigis Sparenberg voorzitter IVD en Jan Dommerholt voorzitter NBV
10:30 Lezing 1 Jeroen van der Sluis over neonicotinoïden en bijensterfte
12:00 Markt en lunch
13:30 ‘Bie de neuze’ (satirisch intermezzo)
13:45 Filmfragmenten uit 1935 (Alex Roosdorp: ‘Bloemen en bijen’)
14:00 Lezing 2 Theo Elzenga
15:30 Afsluiting
15:45 Drankje op het terras en tijd om nog even “bie te proaten”

Na iedere lezing is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van standpunten.

Opgeven via de website vóór 28 mei 2013.
Toegangsprijs 15 euro (inclusief lunch en consumpties)
Inl.: info@imkersdeventer.nl, i  www.imkersdeventer.nl

 

« Naar overzicht